Alt du trenger å vite om barn og bruk av solkrem

0

Høy solfaktor, rikelig påføring og ofte nok smøring med solkrem er det som skal til.

– Barn har tynnere hud med mindre utviklet pigment enn voksne. Det er derfor viktig å beskytte barna mot solen, forteller Synne Bakker. Hun er fagrådgiver ved avdelingen for hudpleie og kosmetikk hos Apotek 1.

Forsiktig med de minste

– Barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sollys uansett, men når barna begynner å krabbe eller gå er det vanskelig å unngå. I tillegg til klær, bør derfor de minste smøres på de områdene som ikke dekkes av klær, med solkrem beregnet for små barn, forteller Bakker.

Videre forteller hun at til barn under tre år, bør solkremen ha høy beskyttelse, fysisk filter eller en kombinasjon av disse, for å minimere risiko for allergiske reaksjoner. Den bør også være uten parfyme.

– Som regel har disse solkremene solfaktor 30 eller 50, forteller hun.

 

Solkrem: bruk minimum faktor 15

Også større barn bør beskyttes med klær i tillegg til solkrem, ettersom klær gir den beste beskyttelsen.

– Apotek 1 anbefaler å bruke minimum solfaktor 15, i tråd med Kreftforeningens anbefaling. Men høyere faktor, gjerne faktor 30 eller 50, er nødvendig hvis barna er i sterk sol eller skal oppholde seg lenge i solen, forteller Bakker.

Viktig å smøre ofte nok

– Bruk av høy solfaktor er viktig når barn oppholder seg mye i solen eller er i områder hvor solen er sterk. Men, like viktig er det å bruke nok av produktet, og å smøre ofte nok. Vi anbefaler å smøre hver andre til tredje time, og hver gang etter bading eller bruk av håndkle, forteller Bakker.

Det er i følge henne en vanlig feil å bruke for lite solkrem når man smører seg selv og barna.

– Smør rikelig, gjerne litt mer enn det du tror er nok. Husk også at det er viktig å smøre barna før de går ut, helst minst tretti minutter før, råder Bakker.

 

Solbrente barn

Dersom barnet ditt blir solbrent, er det best å holde barnet helt unna solen i noen dager.

– Dekk til huden med klær, bruk høy solfaktor og hold dere i skyggen. For akutt lindring kan kalde omslag være godt, for eksempel våte håndklær. En kjølig dusj er også behagelig, forteller Bakker.

– Milde after sun-produkter eller aloe vera kan også virke kjølende og lindrende. Det finnes også salver som kan virke lindrende eller lokalbedøvende, som kan prøves dersom smertene er store, legger hun til.

Dersom barnet får kraftig solforbrenning hvor det dannes blemmer på huden og allmenntilstanden påvirkes, bør lege kontaktes.

Hensyn som bør tas i forhold til barn og sol:

  1. Barn som blir solbrent har økt risiko for å få hudkreft i voksen alder. Det er derfor all grunn til å ta solbeskyttelse på alvor. Lær barna gode solvaner, det kommer de til å ta med seg videre i livet.
  2. Husk å ta pauser fra solen, særlig mellom klokken 12 og 15 når solstrålene er på sitt sterkeste.
  3. Husk at klær og solhatt gir den beste beskyttelsen, og bør brukes i kombinasjon med solkrem.
  4. Husk å smøre ekstra godt på utsatte områder som nese, ører, nakke, kinnbein og skuldre. En solstift kan være nyttig til disse områdene.
  5. Smør nok! De fleste bruker for lite solkrem.
  6. Ikke glem solbriller til barna for å beskytte sarte øyne.

Kilde: Fagrådgiver ved Apotek 1 Lørenskog, Synne Bakker.

Share.

About Author

Leave A Reply